Amy Winehouse; A Family Portrait

RECENSIE|

‘I have this dream to be very famous. It’s a life-long ambition. I want people to hear my voice and just forget their troubles for five minutes.’

Een citaat van de excentrieke zangeres Amy Winehouse (1983-2011), te lezen bij de tentoonstelling over het korte en tragische leven van de Londense zangeres in het Joods Historisch Museum. De intieme tentoonstelling laat het beeld zien van een opgroeiende, getalenteerde en Joodse Amy Winehouse uit Noord-Londen. De zeer persoonlijke expositie is oorspronkelijk opgezet door het Jewish Museum in Londen in samenwerking met haar broer Alex Winehouse.

VOOR DE ONDERGANG | De zangeres werd bekend door grote hits als Back to Black, Valerie en Rehab. Velen zullen nog het beeld hebben van een beroemdheid die voor het oog van de wereld haar ondergang tegemoet ging. Zeker als je de succesvolle documentaire ‘Amy’ van Asif Kapadia hebt gezien. Toch is daar in deze tentoonstelling bijna niets van terug te zien. Er is duidelijk gekozen voor het beeld van een nog jonge, gezonde en talentvolle Amy die een enorme passie had voor muziek. De familiegeschiedenis komt ook aan bod, maar opvallend genoeg staat de Joodse roots maar in zeer beperkte mate centraal.

LEVEN VOOR MUZIEK | Muziek speelde altijd een grote rol in haar leven. In de tentoonstelling is een uitgebreide collectie van haar CD’s en LP’s te zien, variërend van Marvin Gaye, Shirley Bassey tot Carole King en Pearl Jam. Daarnaast is een opstel te lezen wat ze in 1997 als toelatingsopdracht schreef voor de Sylvia Young Theatre School, waarin de eerste zin luidt: All my life I have been loud to the point of being told to shut up.’ De opleiding maakte ze niet af, maar ze liet in haar repertoire in de jaren daarna zeker van zich horen.

DE LIEFDE VOOR MODE | De zangeres was niet alleen bekend om haar muziek. Haar liefde voor mode heeft ook een duidelijke plaats in de tentoonstelling gekregen. Te zien zijn haar verschillende jurkjes met de bijpassende schoenen, van onder andere Miu Miu en Christian Louboutin, die de zangeres tijdens verschillende optredens of belangrijke evenementen droeg. Zo is bij binnenkomst meteen het jurkje van het merk Arrogant Cat te zien met de bijpassende brede leren taille riem, die ze droeg tijdens de clip van Tears dry on their own. De Londense zangeres was gek op vintage en kleedde zich graag in rockabillystyle. Een ander opvallend pronkstuk is het jurkje van het label Luella met bijpassende hoge Louboutinschoenen. De jurk met een zeer smalle taille die ze onder andere droeg bij de MOBO Awards, blijkt loodzwaar door tal van opgespelde kunststof paarse bloemenknopen.

MEER DAN TRAGIEK | De tentoonstelling geeft een intrigerende kijk in het leven van de zangeres. Als je door de documentaire ‘Amy’ vooral bevestigd werd in het beeld van een verslaafde en labiele zangeres, dan is deze tentoonstelling een aanrader om dat beeld te nuanceren. Door de persoonlijke teksten, foto’s, kleding en andere spullen krijg je echt het idee dat er meer schuilging in de excentrieke zangeres. Je leert haar beter kennen en ziet dat Amy net als velen ook maar gewoon een ambiteus meisje was met een droom. Benieuwd geworden naar wie haar inspireerde en hoe haar jeugd een duidelijke stempel drukte op wie ze was? Dan is deze tentoonstelling zeker de moeite waard om te bezoeken.

Amy Winehouse: A family portrait is te zien van 29/2 – 04/09 in het Joods Historisch Museum in Amsterdam


Bronvermelding beeld:

– Mark Okoh via Joods Historisch Museum